Projelerimiz

Doğal Kaynakların Bilinçli Kullanımı

Eczacıbaşı Topluluğu, hammaddenin bilinçli kullanımını ve doğaya geri dönüşümünü sağlayan teknoloji yatırımlarıyla doğal kaynakları koruma sorumluluğunu, üretim aşamasında da gözetiyor. Yapı Ürünleri Grubu, tüm tesislerinde çeşitli geri dönüşüm sistemleri geliştirerek hammadde ve enerji kullanımlarındaki kaybı en aza indiriyor. VitrA tesislerinde, toz presleme tekniğiyle üretilen seramik karolardan artakalan hammadde, yirmi ayrı toz toplayıcıda toplanıyor; tekrar kullanım için yeniden üretim süreçlerine alınarak hammadde olarak kullanıma sunuluyor. Üretimin sıfır atıkla gerçekleştirilmeye çalışılması, atık maddenin beraberinde getirdiği sağlıksız üretimi engelliyor; böylece verimli bir üretim süreci yaratılıyor.

Enerjinin Akıllı Kullanımı

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu üretim tesislerinde, üretim esnasında gerçekleşen gaz salımlarının kontrolleri ile fabrika içi atölye ve ambarlarda kullanılan sensörlü aydınlatmalar sayesinde enerjinin gereksiz kullanımı önleniyor.

Yapı Ürünleri Grubu üretim tesislerinde hayata geçen bir başka yenilik, ısınma kaynaklı enerji kaybında gerçekleşiyor. Doğal kaynakları koruma sorumluluğuyla, izolasyonu sağlanan fabrika ve lojman dış cepheleri sayesinde ısıtma için daha az yakıt tüketiliyor. 2000 yılının başından beri, atıkların tekrar kullanımı, Yapı Ürünleri Grubu’nun öncelikli konusu oldu. 2011 yılında, soğutma işlemleri sırasında oluşan atık ısıyı, musluk ve ısı gerektiren diğer çalışma alanlarında kullanma olanağı sağlayan bir proje geliştirildi.

Ayrıca Artema, soğutma işlemlerinde oluşan atık ısıyı geri dönüştürmek ve çalışma alanlarını ısıtmada bu enerjiyi yeniden kullanmak üzere bir başka ısı geri dönüşüm projesi daha geliştirdi.

Suyun Sürdürülebilirliği

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun fabrikalarında 2007 yılı itibarıyla uygulamaya koyduğu etkin atık su yöntemleri sayesinde; suyun tekrar kullanılması için en uygun arıtma teknolojileri oluşturuldu. Su tüketiminin en yoğun olduğu kaplama atölyelerindeki yıkama suları iyileştirildi ve tekrar kullanıma kazandırıldı. Su ayak izini azaltmak ve ekonomik verim sağlamak için VitrA seramik sağlık gereçleri üretim tesisi, 2011 yılında 128 bin ton atık suyu kullanmaya yönelik işletti. Böylece üretim sürecinde gerekli olan temiz su, %40 daha az kullanıldı. Ayrıca Artema, son 4 yılda kullanılan su oranını %73 oranında azalttı. V&B Fliesen da, yaklaşık 19 bin ton atık suyun üretim sürecinde tekrar kullanılmasını sağladı.

Atık Değil Hammadde

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu tesislerinde, motor yağı, hidrolik yağ, elektronik ve metal gibi pek çok geri dönüştürülebilir atık, geri kazanım firmalarına gönderiliyor. Geri kazanılamayan atıklar ise Çevre Bakanlığı tarafından onaylanmış bertaraf tesislerinde minimum atığa dönüştürülüyor. Kâğıt, plastik, metal, ahşap, endüstriyel ve bitkisel yaş atıkları diğer atıklardan ayrıştırılıyor.

VitrA seramik sağlık gereçleri üretim tesisi, 2007’den bu yana üretim sırasında oluşan katı atık ve çamurdan Türkiye’de ilk defa %100 geri dönüşüm sağlamıştır. Atıkların bir kısmını, çimento üretim merkezinde, hammadde tedarik etmek için kullandırmasıyla VitrA, çimento endüstrisinde yeni kullanım alanları ve pazarlar yaratmıştır.

Artema, musluk kesiminden artakalan atık pirinç talaşını eritip geri dönüştüren dünya çapında ilk markadır. Böylece Artema, yeni pirinç külçesi alımının üçte birini pirinç talaşından karşılamaktadır.

VitrA ve Artema, acil tuvalet arayanlara kapılarını açıyor!

VitrA ve Artema, “Sıkışınca, bize uğrayın.” diyerek, dışarıdayken temiz ve hijyenik tuvalet arayanları Nişantaşı ve Caddebostan mağazalarına davet ediyor. Hangi semtte ve nerede tuvalet bulunduğu gösteren AirPnP’ye (Air pee and poo) dahil olarak, kendi alanında bir ilki gerçekleştiren VitrA ve Artema, Türkiye’de sadece restoranlarda bulunan uygulamayı banyo kategorisine taşıyor. Uygulama www.airpnp.co adresinden takip edilebiliyor.

Başlangıçta sadece İstanbul Nişantaşı ve Caddebostan mağazalarında hayata geçirilen uygulamanın, zamanla Türkiye’deki tüm VitrA mağazalarına yayılması hedefleniyor. Şu anda internet sitesi üzerinden erişilebilen uygulamaya akıllı telefonlardan da ulaşılabilecek.

Eczacıbaşı Hijyen Projesi

Eczacıbaşı Hijyen Projesi, yatılı bölge ortaokullarının (YBO) fiziksel koşullarını iyileştirmek hedefiyle Eczacıbaşı Topluluğu tarafından yürütülüyor. Topluluk kuruluşlarının desteğiyle sürdürülen proje kapsamında, ihtiyaç sahibi YBO’ların pansiyon ve derslik bölümlerindeki banyo ve tuvaletler, tesisat altyapısının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onarılmasının ardından, VitrA ve Artema ürünleriyle yenileniyor. YBO’lardaki öğrencilere, İpek Kağıt markalarından Selpak tarafından kişisel hijyen ve tuvalet eğitimi veriliyor. Eczacıbaşı Girişim ürün desteği sağlarken, Topluluk çalışanlarından oluşan Eczacıbaşı Gönüllüleri ise öğrencilerin duygusal dünyasını zenginleştirmeyi hedefleyen sosyal projeler geliştiriyor.

Proje kapsamında bugüne kadar 26 okulda çalışma yürütüldü. Bu okullar için toplam 110.700 m2 karo, 45.726 parça ürün (4.030 lavabo; 3.259 klozet, helataşı ve pisuvar; 4.492 armatür; 1.652 duş teknesi ve kabini; 24.420 aksesuvar; 5.888 tamamlayıcı ürün) temin edildi.

- Birecik YBO (Şanlıurfa)
- Ulaş Cumhuriyet YBO (Sivas)
- Pazaryeri YBO (Bilecik)
- Dargeçit Gazi YBO (Mardin)
- Osmancık Ahmet Çörekçi YBO (Çorum)
- Kahta Cumhuriyet YBO (Adıyaman)
- Arpaçay YBO (Kars)
- Ardanuç Tütünlü YBO (Artvin)
- Ermenek Fikret Ünlü YBO (Karaman)
- Şarkışla Şehit Tuncer Çeliker YBO (Sivas)
- Merkez 75. Yıl Tekel Taşoluk YBO (Muş)
- Araklı Bereketli YBO (Trabzon)
- Kırıkhan YBO (Hatay)

- Gürpınar Güzelsu YBO (Van)
- Çeşmeören YBO (Çorum)
- Taşköprü YBO (Kastamonu)
- Kavak Atatürk YBO (Samsun)
- Maçka Esiroğlu YBO (Trabzon)
- Hizan YBO (Bitlis)
- Tufanbeyli Atatürk YBO (Adana)
- Aziziye Yavuz Selim YBO (Erzurum)
- Kulp YBO (Diyarbakır)
- Tuzluca YBO (Iğdır)
- Tercan YBO’da (Erzincan)
- Yavuz Sultan Selim YBO (Aksaray)
- Eskil Atatürk YBO (Aksaray)

YBO Öğrencilerinin Hijyen Bilincini Geliştiriyoruz

Eczacıbaşı Hijyen Projesi kapsamında 2013 sonuna kadar toplam 42 ilde 218 okulda 74.440 YBO öğrencisine Selpak kişisel hijyen eğitimi verildi. Selpak, kişisel hijyen ve tuvalet eğitimine 2002 yılında başladı ve bugüne kadar 64 ilde 8.445 okulda 6.208.000 öğrenciye ulaşıldı.

YBO Öğrencilerinin Yaşamını Zenginleştirecek Projeler Tasarlıyoruz

Yenilenen okullarda, Eczacıbaşı Gönüllüleri tarafından eğitim, sağlık, hijyen ve sürdürülebilirlik konularında eğitim ve rehberlik projeleri, müzik, resim ve hobi sınıfları hayata geçiriliyor. Tiyatro oyunları, bilgisayar, resim ve müzik sınıfları, ödüllü yarışmalar, sürdürülebilir kalkınma eğitimleri ve atölyeler, gönüllü çalışanların YBO öğrencilerinin yaşamını zenginleştirmek üzere tasarladığı çalışmalardan birkaçı...

YBO Öğrencileri ve Gönüllü Çalışanlarımızın Adına...

Eczacıbaşı, projenin layık görüldüğü uluslararası ödülleri, tüm YBO öğrencileri ve Topluluk çalışanları adına almaktan gurur duyuyor:

- Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği’nin (IPRA) Altın Dünya Ödülleri kapsamında “Sosyal Sorumluluk” dalındaki ödülü
- Birleşmiş Milletler Özel Ödülü
- ABD’nin Stevies Uluslararası İş Dünyası Ödülleri kapsamında Avrupa’nın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi
- ABD’de halkla ilişkiler ve pazarlama iletişimi üzerine çalışmalar yürüten PR News tarafından verilen Platin Ödüller’in “Toplumla İlişkiler” dalında finalist
- Active Academy’nin “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” ödülü

Yeşil Banyo Çözümleri ve Eğitimleri

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri; VitrA ve Artema markalarıyla, yapılarda suyun en çok kullanıldığı alan olan banyolara yönelik çözümler sunarak, yeşil bina tasarlamak isteyen mimar ve mühendislere rehberlik ediyor.

VitrA ve Artema, seramik sağlık gereçleri ve tamamlayıcı ürünler, armatürler ve duş sistemleri ile banyo mobilyaları ürün kategorilerinde;

• ABD’nin LEED,
• İngiltere’nin BREEAM,
• Almanya’nın DGNB sertifikasyonu

kapsamında, yeşil bina projelerinde puan kazanılmasına katkı sağlıyor.

Yeşil banyo çözümlerinin yenilenen kataloğu; sertifikanın son versiyonu LEED v4’ün kriterleri ve puanlamasıyla, VitrA ve Artema’nın çevresel ayak izi düşük yeni ürünlerini de içeriyor. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun, sürdürülebilirlik ve doğal kaynakların sorumlu tüketimine yönelik anlayışı Blue Life doğrultusunda hayata geçirdiği banyo çözümleri, mimar ve mühendislerin projelerine değer katmaya devam ediyor.

Çünkü mavi gezegenimizin geleceği, üstümüze vazife...

Yeşil Rapido Eğitimleri - Yeşil Bina Bilinç Artırma

VitrA Artema, EKOYAPI’nın düzenlediği Türkiye’deki ilk “Yeşil Rapido” eğitiminin platin sponsoru oldu. Yapı profesyonellerine özel ücretsiz “LEED GREEN ASSOCIATE Eğitimi”, 27 Eylül 2013 tarihinde CNR Expo’da gerçekleşti.

ÇEDBİK Eğitimleri

2014 Şubat ayında Çevre Dostu Binalar Derneği tarafından düzenlenen LEED eğitimlerine sponsor oldu. Bu sponsorluk sayesinde profesyonellerin, mimarların ve öğrencilerin eğitime ücretsiz katılması sağlandı.